Günün neredeyse her anında mutfakta zaman geçirilir. Meyveleri, sebzeleri, yiyecekleri tezgâhların üzerine koyarız. Bu yüzden mutfak tezgâhlarını korumak oldukça önemlidir. Mutfak tezgâhları korunduğunda; daha uzun ömürlü, daha temiz tezgâhlara sahip olunur. Peki, mutfak tezgâhları nasıl korunur?
Mermer ve Granit tezgâhlar çevresel şartlar ve diğer dış etkenlere bağlı olarak yıpranma ve dokularının zarar görme süreçlerinde farklılıklar bulunmaktadır. Granitten yapılmış bir tezgâh kimyasal içeren temizlik malzemelerinden çok fazla etkilenmez iken mermer tezgâhlar yumuşak dokularından dolayı limon veya sirke lekelerinden zarar görüp renk değiştirebilir. Bu nedenle mermerden yapılmış olan tezgâhlarımıza belli dönemlerde cilalama yapmamız gerekmektedir. Granit tezgâhlar mermer tezgâhlara göre ne kadar da dayanıklı olsa da limon, sirke ya da kahve lekeleri granit tezgâhlarda da çok fazla zaman geçirilmeden temizlenmesi gerekmektedir. Tezgâh mermer de olsa granit te olsa bazı asidik lekelerde hızlıca temizlenmesi gerekmektedir. Tezgâhlarda oluşan lekeler sünger veya bulaşık teli ile değil, yumuşak dokulu bezler ile temizlenmelidir.
Mermer ve granit tezgâhlar geçmişten günümüze kadar; ısıya dayanıklılık, leke tutma, çizilmelere karşı dayanıklılık, kolay temizlenme ve en önemlisi yapısında hiçbir yapay madde bulundurmaması açısından en çok tercih edilen tezgâhlar arasında yer almaya devam ediyor. Klasik zemin temizleyicileri ile temizlenen mermer tezgâhlar zamanla aşınmaya başlar ve parlaklığını yitirir fakat granit tezgâhlar bu konuda çizilmelere, aşınmalara karşı mermerden daha yüksek performans gösterir. Tezgâh kullanımında ısıya dayanıklılık, mermer tezgâhlarda yüksek olmasa da granit tezgâhlarda bu direnç daha fazladır.
Kısaca, hem granit hem de mermer tezgâhlar gerek estetik duruşlarıyla gerekse doğal taş olmalarından dolayı piyasada popülerliğini korumaya devam ediyor. Kullanım ömrünü uzatmak, üründen maksimum verimliliği almak için düzenli olarak temizliğini ve bakımını yapmayı unutmamak gerekir.